Υπάρχει λύση... στον Σχολικό Εκφοβισμό

 

Στα πλαίσια του σχεδίου δράσης του σχολείου μας με τίτλο «Φοράω χαμόγελο!!! Εσύ;», το χρονικό διάστημα από τις 11 Φεβρουαρίου (Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου) μέχρι και τις 6 Μαρτίου (Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού) ορίζεται ως η περίοδος δράσεων κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, με έμφαση στον Ηλεκτρονικό/Διαδικτυακό Εκφοβισμό και τίτλο “Υπάρχει λύση…”. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται οι εξής δράσεις:

1. Οι μαθητές/ριες, συμμετέχουν σε ημερίδα ασφαλούς διαδικτύου "Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο", που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, παρουσιάζοντας το δικό τους βίντεο ετοιμάζουν για τον σκοπό αυτό. Πιο κάτω είναι το βίντεο που ετοίμασαν οι μαθητές/ριες της Ε' τάξης, με θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό και με τίτλο «Υπάρχει λύση... κάνε block».

2. Οι μαθητές των Δ' τάξεων πραγματοποιούν αλληλοεπιδραστικές παρουσιάσεις προς τους γονείς και τους/τις υπόλοιπους/ες μαθητές/ριες του σχολείου, που αφορούν διάφορες μορφές εκφοβισμού και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν για αντιμετώπισή τους. Στις συναντήσεις, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν καλύτερα για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τον ρόλο τους και τους τρόπους αντίδρασής τους.

       

3. Πραγματοποιούνται ενημερωτικές διαλέξεις προς στους γονείς για τον ρόλο της οικογένειας και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, δίνοντας έμφαση στα διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια.

      

4. Οι μαθητές/ριες των Δ´ τάξεων αφού εκπαιδευτούν στο μάθημα της Αγωγής Υγείας, δημιουργούν τη δράση «Υπάρχει λύση... γίνε ο/η φίλος/η της αυλής», αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη στήριξη μαθητών/ριών που μπορεί να απομονώνονται.

     

5. Όλοι οι μαθητές του σχολείου λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμό αφίσας με το σύνθημα «Υπάρχει λύση...», συμπληρώνοντας κάθε φορά τη δική τους εισήγηση.

6. Οι μαθητές/ριες όλων των τάξεων σε συνεργασία με λειτουργούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου ενημερώνονται για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τον διαδικτυακό εκφοβισμό μέσα από διαλέξεις και εργαστήρια.


7. Στις 6 Μαρτίου (Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού), οι μαθητές/ριες του σχολείου μας παρακολουθούν βίντεο που ετοιμάζουν οι μεγαλύτεροι μαθητές/ριες του σχολείου και ενημερώνονται από αυτούς για τον σχολικό εκφοβισμό. Επίσης, επισκέπτονται την έκθεση αφισών, εργάζονται συλλογικά στη δημιουργία εικαστικού έργου και συζητούν με τους/τις φίλους/ες της αυλής.