Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς Α'
Mon-Fri – 7.30-13.05
Τηλέφωνα: 24422125, 24422126
Τηλεομοιότυπο: 24816224
Μενού

Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑΣ

Η ιστορία του σχολείου μας

Το Α'  Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς χτίστηκε το 1924, όπως φανερώνει μια εντοιχισμένη πέτρα σε μια από τις παλιές αίθουσες του σχολείου.

Πληροφορίες για τη σχολική ζωή στα παλαιότερα χρόνια αντλούμε από το αρχείο του σχολείου και από ανθρώπους που υπήρξαν μαθητές του. Έτσι, διαβάζουμε το «Ποινολόγιο» και το «Βιβλίο Επιθεώρησης Σχολικού Κήπου».

Το Ποινολόγιο περιέχει γραφόμενα από το 1937 ως και το 1968. Στο βιβλίο αυτό οι δάσκαλοι σημείωναν σε στήλες το ονοματεπώνυμο του μαθητή, την ηλικία, την τάξη, το είδος του πταίσματος, την τιμωρία, την ημερομηνία που επιβλήθηκε η τιμωρία και στο τέλος υπέγραφε ο δάσκαλος ή η δασκάλα. Οι αταξίες που έκαναν τότε τα παιδιά ήταν παρόμοιες με τις σημερινές. Οι πιο συνηθισμένες τιμωρίες ήταν οι μπάτσοι και οι ραβδισμοί στις παλάμες ή τους γλουτούς.

Μέσα στο βιβλίο για την επιθεώρηση του σχολικού κήπου άρχισαν να γράφουν το 1949 και σταμάτησαν το 1967. Επειδή το βιβλίο αυτό ανήκει στην εποχή της αγγλοκρατίας έχει τα στοιχεία του εξωφύλλου του γραμμένα στα αγγλικά, ενώ από μέσα έγραφαν στα ελληνικά. Σ’ αυτό το βιβλίο σημείωνε ο επιθεωρητής του σχολικού κήπου την ημερομηνία που επισκέφτηκε το σχολείο, τον δάσκαλο του σχολείου και τον πρόεδρο της κοινότητας. Επίσης έγραφε την αξιολόγησή του για τον κήπο και εισηγήσεις για το τι να φυτευτεί σε αυτόν.

Το μητρώο του σχολείου αρχίζει από τη σχολική χρονιά 1939 – 1940. Από έρευνα που έκαναν παλαιότερα μαθητές του σχολείου, όπου ρώτησαν παππούδες και γιαγιάδες να τους πουν τι θυμούνται από το σχολείο κατά την εποχή αυτή, μαθαίνουμε ότι το 1942 είχε λειτουργήσει μια δεύτερη τάξη στην αυλή της εκκλησίας. Μπαίνοντας στην τάξη έβλεπες την έδρα του δασκάλου, μια εξέδρα με το τραπέζι πάνω. Επειδή τα θρανία δεν αρκούσαν για όλους τους μαθητές, μερικοί κάθονταν γύρω από την εξέδρα. Στο σχολείο φοιτούσαν και μαθητές από το Μενεού, οι οποίοι έρχονταν από το γειτονικό χωριό περπατητοί.

Η μαθητική ζωή δεν ήταν εύκολη, αφού τα παιδιά έπαιρναν από το σχολείο μόνο ένα βιβλίο, το Αναγνωστικό. Τα βιβλία δεν ήταν πολλά κι έτσι κάποτε έπρεπε τρεις μαθητές να μοιράζονται το ίδιο βιβλίο. Στο σχολείο οι μαθητές πήγαιναν μέχρι το απόγευμα. Έφευγαν το μεσημέρι και επέστρεφαν μόλις άκουγαν την καμπάνα να χτυπά. Όσοι μαθητές είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν το λεωφορείο πήγαιναν εκδρομή μια φορά το χρόνο, στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Οι δάσκαλοι πάντοτε κατοικούσαν στο χωριό. Τα γραφεία όπου στεγάζεται σήμερα η Σχολική Εφορεία ήταν η κατοικία του εκάστοτε δασκάλου.

Μετά το 1974 ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατακόρυφα, λόγω του ότι στην κοινότητα χτίστηκαν προσφυγικοί συνοικισμοί. Το Α' Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει όλους αυτούς τους μαθητές κι έτσι το 1980 χτίστηκε το Β' Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς. Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, στο Α' Δημοτικό Σχολείο φοιτούν 89 μαθητές. Το σχολικό κτίριο συντηρείται και η ιστορία του συνεχίζεται. Όραμα όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η παροχή μιας σύγχρονης εκπαίδευσης στους μαθητές του.